Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Áfonya, a csodabogyó
  2015-01-27 20:09:31, kedd
 
   
  Áfonya, a csodabogyó

Havasi meggy, havasi meggykóró, kukujza, kukajsza, afinya, molabogyó − igen, ez mind-mind a fekete áfonya neve. Vadételek mellé szószt, mártást, süteményt, tölteléket, lekvárt, szörpöt, teát, bort és pálinkát egyaránt készíthetünk belőle, ízesíthetünk vele levest, köretet, pikáns édességeket.

Áfonyák

A fekete áfonya Észak- és Közép-Európában honos, az erdélyi havasok és alpesi tájak jellegzetes nyári gyümölcse, 2500 méter tengerszint feletti magasságig megél. Hazánkban a Sopron környéki, a Vas és a Nógrád megyei erdőkben, ritkábban a Nyírségben fordul elő.

A fekete áfonya alacsony félcserje, amely savanyú tölgyesekben, bükkösökben, fenyőerdők szélén érzi jól magát, csoportosan nő, és kisebb borsó nagyságú, sötétkék termést hoz a levelek tövében.





Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs

A vörös áfonya ugyancsak hegyvidéki, piros gyümölcsű faj, nagyon savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztjuk. Magyarországon például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, az Őrségben, a Kőszegi-hegységben fordul elő, de jóval ritkább, mint fekete rokona.

Termesztésre a kék bogyós fürtös áfonya, a magasbokrú áfonya alkalmas: nagyobb ültetvények az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében nőnek. A tőzegáfonya pedig igen nedves, savanyú talajon, tőzegmohalápokon (Észak-Alföld, Mátra) fordul elő. Szigorúan védett faj, eszmei értéke tízezer forint.





Szedhetjük erdőben, cserjésben is, de szerencsére egyre több helyen kapható is

Csodabogyó

Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat, cukrokat, A-, B1- C- és D-vitamint tartalmaz bőségesen, kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá gyökfogó flavonoidokat (főleg antociánokat) nyújt nagy mennyiségben. Gyógyhatását elsőként Bingeni Hildegard apátnő írja le a középkorban.

Az áfonya lé vagy lekvár formájában a szembetegségek természetes gyógyszere: használják a szem különböző betegségeire − szürke- és zöldhályog, cukorbetegség miatt keletkező látási zavarok ellen −, s mivel sok A-vitamint tartalmaz, a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Az áfonyalekvár manapság is nagy hasznára lehet a monitor képernyőjére meredőknek. A gyógyszertárban kapszulás koncentrátumként kapható.





Pitébe sütve is remek az áfonya!

Magas antioxidáns-tartalma a kötőszövetek és a bőr egészségét segíti. Antibakteriális és keringést serkentő hatása is van. Az áfonya a szív- és érrendszeri betegségek gyógyszere, ösztönzi az immunrendszer védekezését, csökkenti a ,,rossz" koleszterin mennyiségét a vérben, és gátolja a rák egyes fajtáinak kialakulását. Megőrzi az agy frissességét, az emlékezést serkenti, és lassítja a motoros funkciók leépülését. Az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére időseknek diétaként ajánlják.

A fekete áfonya leveleinek − akár nyersen fogyasztva − enyhe vércukorszint-csökkentő hatása van, a főzet is jó a cukorbetegeknek, a népi gyógyászat vérnyomáscsökkentőként, vizelethajtóként és köhögéscsillapítóként is számon tartja. A levelekből készült tea, a termés frissen, szárítva, teának, esetleg gyógypálinkaként fogínygyulladás, szájbetegségek, gyomorbajok, epe-, hólyagproblémák, hasmenés esetén vagy vesetisztításhoz ajánlott. Frissen viszont a bogyók éppen hashajtó hatásúak. De bármilyen italként elkészítve csodás a bélflórára!





Vadhúsokhoz is nagyon finom, egy kis vörösborral összeforralva

Ínyenceknek

Időigényes sokat szedni belőle, úgyhogy az erdőben senki nem fogja elcsapni vele a hasát. Lekvár, szörp, bor, sőt gyógybor és -likőr készíthető belőle, gyümölcsleves, gyümölcssaláta alapanyaga, sütemények, muffinok ízesítője, tölteléke. A vadételek − őz, nyúl, szarvas, vaddisznó − nélkülözhetetlen körete, ilyenkor kompót, lekvár, mártás, szósz vagy saláta formájában tálalhatjuk. A friss termés natúr joghurttal és müzlivel egészséges reggeli ínyencség. Az áfonya éretten is jól eláll hűvös pincében vagy hűtőszekrényben, jól fagyasztható, ezért általában így tartósítják.





Tejszínnel, joghurttal, vaníliakrémmel is jól harmonizál

Diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm áfonya csak mintegy 42 kalóriát tartalmaz.

Banánleves áfonyával

Hozzávalók: 50 dkg banán, 1 liter almalé, 3 evőkanál étkezési keményítő, 2 pohár tejföl, 2 pohár áfonya, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi fahéj, kevés citromlé
Elkészítés: A banánokat összeturmixoljuk a citromlével, hozzáadjuk az almalé felét, és felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A maradék almalevet elkeverjük az étkezési keményítővel, és a levesbe öntjük. Beletesszük a vaníliás cukrot, 2 percig kis lángon főni hagyjuk, levesszük a tűzről. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, és óvatosan a levesbe öntjük, végül hozzáadjuk az áfonyát. Hidegen tálaljuk.

Vörösboros áfonyamártás

Hozzávalók: 2 evőkanál szárított áfonyabogyó, 2 alma, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, mustár, cukor, só és őrölt fehérbors
Elkészítés: A szárított áfonyát a vörösborban addig főzzük, amíg sűrű pépet kapunk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a majonézt, a meghámozott, megtisztított és lereszelt almát, a mustárt, a sót, a fehérborsot, kevés cukrot, végül belekeverjük a tejszínből vert habot is. Azonnal fogyasztjuk. Tejszínhab nélkül a hűtőszekrényben sokáig eláll, tehát a tejszínt csak fogyasztás előtt keverjük bele!

Narancsos-áfonyás puffancs

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 közepes narancs leve, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál sütőpor, só, 2 nagy marék fekete áfonya

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. Összekeverjük a lisztet és a sütőport a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsás állagú legyen. Ekkor belekeverjük az áfonyát és a reszelt narancshéjat, majd annyi narancslevet öntünk hozzá, hogy tészta állagú masszát kapjunk. A masszából 12 egyforma golyót formálunk, majd picit meglapítva kivajazott, kilisztezett sütőlapon megsütjük.

R. E.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: legegészségesebb, összeturmixoljuk, gyógypálinkaként, vizelethajtóként, koncentrátumként, nélkülözhetetlen, vesetisztításhoz, tőzegmohalápokon, hűtőszekrényben, antibakteriális, gyógyszertárban, cukorbetegeknek, fogínygyulladás, hólyagproblémák, kialakulásának, magyarországon, összedolgozzuk, káliumtartalma, fogyaszthatják, szembetegségek, vaníliakrémmel, gyümölcssaláta, szájbetegségek, gyümöcssavakat, flavonoidokat, cukorbetegség, összeforralva, gyümölcsleves, vércukorszint, előmelegítjük, összekeverjük, megtisztított, immunrendszer, hozzákeverjük, ausztráliában, tölgyesekben, fekete áfonya, erdélyi havasok, levelek tövében, egyik legegészségesebb, vörös áfonya, magasbokrú áfonya, tőzegáfonya pedig, áfonya növényi, szembetegségek természetes, szem különböző, farkasvakság gyógyítására, áfonyalekvár manapság, monitor képernyőjére, gyógyszertárban kapszulás, immunrendszer védekezését, emlékezést serkenti, Egyesült Államokban, Bingeni Hildegard,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ahogy emelkedik a rezgés...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  György napra  A keserű igazság  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jó éjt  A Föld napja  Környezetvédelem  Paul David Tripp Április 25  Viharban csak az a fa marad ál...  Búzaszentelés  Nehezen engedem  Viharban csak az a fa marad ál...  Különös!  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ma  Szent György nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A Mester kezének érintése  György napra  Facebookon kaptam  Esti kép  Szent György nap  Muratáj  Mosolyogtál már ma?  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Különös!  Semmit ne higgy el  Messziről jött ember  A föld szépségéért  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Emlék  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Jó éjt  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Kellemes esti időtöltést  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Kellemes esti időtöltést  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A könnyek összegyűjtése  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Ünnepelj csak  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fekete áfonya, erdélyi havasok, levelek tövében, egyik legegészségesebb, vörös áfonya, magasbokrú áfonya, tőzegáfonya pedig, áfonya növényi, szembetegségek természetes, szem különböző, farkasvakság gyógyítására, áfonyalekvár manapság, monitor képernyőjére, gyógyszertárban kapszulás, immunrendszer védekezését, emlékezést serkenti, motoros funkciók, öregedéssel járó, népi gyógyászat, levelekből készült, termés frissen, bogyók éppen, erdőben senki, vadételek &#8722, friss termés, áfonya éretten, banánokat összeturmixoljuk, almalé felét, maradék almalevet, étkezési keményítővel, levesbe öntjük, vaníliás cukrot, fahéjat elkeverjük, szárított áfonyát, vörösborban addig, tejszínből vert, hűtőszekrényben sokáig, tejszínt csak, sütőt előmelegítjük, kockákra vágott, reszelt narancshéjat, legegészségesebb, összeturmixoljuk, gyógypálinkaként, vizelethajtóként, koncentrátumként, nélkülözhetetlen, vesetisztításhoz, tőzegmohalápokon, hűtőszekrényben, antibakteriális, gyógyszertárban, cukorbetegeknek, fogínygyulladás, hólyagproblémák, kialakulásának, magyarországon, összedolgozzuk, káliumtartalma, fogyaszthatják, szembetegségek, vaníliakrémmel, gyümölcssaláta, szájbetegségek, gyümöcssavakat, flavonoidokat, cukorbetegség, összeforralva, gyümölcsleves, vércukorszint, előmelegítjük, összekeverjük, megtisztított, immunrendszer, hozzákeverjük, ausztráliában, tölgyesekben, betegségeire, áfonyamártás, belekeverjük, képernyőjére, kötőszövetek, áfonyalekvár, kiemelkedően, kialakulását, feldolgozott, termesztésre, gyógyítására, megelőzésére, antociánokat, farkasvakság, frissességét, narancslevet, narancshéjat, fagyasztható, készíthetünk, keményítővel, mennyiségben, felforraljuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3775
  • e Hét: 18647
  • e Hónap: 32552
  • e Év: 162259
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.